YGS-1-2-3-4-5-6, MF-1-2-3-4, TM-1-2-3, TS-1-2 ve DİL-1-2-3 LYS 1-2-3-4-5 nedir?


YGS-1-2-3-4-5-6, MF-1-2-3-4, TM-1-2-3, TS-1-2 ve DİL-1-2-3 LYS 1-2-3-4-5 nedir?

YGS-1-2-3-4-5-6, MF-1-2-3-4, TM-1-2-3, TS-1-2 ve DİL-1-2-3 LYS 1-2-3-4-5 puan türleriyle ilgili merak ettiğiniz bütün soruların cevabını vermeden önce YGS ve LYs nin ne olduğunu bilmek daha iyi olur. YGS ilk basamak sınavı eski adıyla ÖSS nin yerine geçmektedir. LYS de son basamak olan ÖYS nin yerine geçmektedir. LYS nin ÖYS den farkı LYS kendi içinde farklı 5 puan türü var. Fakat LYS girebilmek için YGS sınavından 180 barajını aşmanız gerekli. YGS barajını açtıktan sonra haziran ayında yapılacak olan LYS oturumlarına girmeniz gerekli. Hangi oturuma gireceğinizi üniversitede seçeceğiniz bölümlerin hangi puan türüyle alacaksa o oturumlara girmeniz gerekli.

YGS, LYS, MF, TM, TS puan türleri nedir?

YGS ve LYS puanlarına göre üniversitelerin iki yıllık (ön lisans) ve dört yıllık (lisans) bölümlerine girmeniz için gerekli olan puanlardır. 

YGS sınavı mart ayında tek oturumlu bir sınavdır. Herkesin ortak gireceği 160 soruluk bir sınav.

LYS ise haziran ayında toplamda dört oturumlu bir sınav grubudur.

YGS ve LYS puanları en küçük 100 en yüksekte 500 olacak şekilde hesaplanır.

YGS-1 YGS-2 YGS-3 YGS-4 YGS-5 YGS-6 puan türleri ve derslerin yüzdelik ağırlığı nedir?

YGS - 1 ve YGS - 2: ÖSS ve ÖYS döneminde eski ismi ile sayısal puanının yerine geçiyor.

YGS-1: Temel Matematik (%40), Fen Bilimleri (%30), Türkçe (%20), Sosyal Bilimler (%10)

YGS-2: Fen Bilimleri (%40) ve Temel Matematik (%30), Türkçe (%20), Sosyal Bilimler (%10)

YGS -3 ve YGS - 4: ÖSS ve ÖYS döneminde eski ismi ile sözel puanının yerine geçiyor.

YGS-3: Türkçe (%40), Sosyal Bilimler (%30), Temel Matematik (%20), Fen Bilimleri (%10)

YGS-4: Sosyal Bilimler (%40), Türkçe (%30), Temel Matematik (%20), Fen Bilimleri (%10)

YGS - 5 ve YGS - 6: ÖSS ve ÖYS döneminde eski ismi ile eşit ağırlık puanının yerine geçiyor.

YGS-5: Türkçe (%37), Temel Matematik (%33), Sosyal Bilimler (%20), Fen Bilimleri (%10)

YGS-6: Temel Matematik (%37), Türkçe (%33), Fen Bilimleri (%20), Sosyal Bilimler (%10)

LYS-1 LYS-2 LYS-3 LYS-4 LYS-5 puan türleri nedir?

LYS1 : Matematik ve geometri sorularından oluşan teste verilen addır. Sayısal yada Fen bölümü diye adlandırılan öğrenciler ile TM yada eşit ağırlık bölümü öğrencileri diye adlandırılan öğrenciler katılmaktadır.

LYS2 : Fizik, kimya ve biyoloji derslerinden soruların bulunduğu fen sınavıdır. Sayısal bölüm öğrencileri katılmaktadır.

LYS3 : Türkçe ve coğrafya derslerinden oluşan sınava verilen addır. Sözel bölüm öğrencileri ile eşit ağırlık bölümü öğrencileri katılmaktadır.

LYS4 : Tarih, coğrafya ve Felsefe derslerinden soruları içeren sınava verilen isimdir. Sözel bölümde okuyan öğrencilerin girdiği sınavdır.  

LYS5 : Yabancı dil branşından girilen sınava verilen isimdir. Dil bölümünden tercih yapacak öğrenciler girmektedir.

MF-1 MF-2 MF-3 MF-4 puan türleri tercih edilebilecek bölümler nedir?

LYS MF 1 puan türü; Matematik mühendisliği, Matematik öğretmenliği, İlköğretim matematik öğretmenliği gibi matematikle ilgili bölümler, Aktüerya, Bilgisayar Bilimleri ve Astronomi bölümlerinden birini tercih etmek isteyen öğrencileri ilgilendiren puanlama türüdür. 

LYS MF 2 puan türü; Fizik, Fizik Öğretmenliği, Kimya, Biyoloji, Biyoloji Öğretmenliği, Fen Bilgisi Öğretmenliği bölümlerinden bir tanesini tercih edecek öğrencilerin puanlarının nasıl hesaplanacağına ilişkin bilgiler aşağıdadır. 

LYS MF 3 puan türünde tercih yapılacak bölümler; Tıp Fakültesi, Eczacılık Fakültesi, Veterinerlik Fakültesi, Hemşirelik Fakültesi, Biyokimya Bölümü, Fizyoterapi ve Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümlerden oluşmaktadır.

LYS MF 4 puan türüyle öğrenci alan genel bölümler; Mühendislik Fakültesi programları ve Teknik programlar olarak belirlenmiştir. Bilgisayara Mühendisliği, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Kimya Mühendisliği gibi bölümlerden birini tercih edecek öğrenciler MF 4 stratejisine göre hareket etmelidirler. 

TM-1 TM-2 TM-3 puan türleri ile tercih edilebilecek bölümler nedir?

LYS TM 1 puan türüyle öğrenci alan genel bölümler; İşletme, İktisat,Ekonomi, Ekonometri, Finans ve Bankacılık, İç Mimarlık, Turizm ve Otel İşletmeciliği, Ulaştırma ve Lojistik, Uluslararası Finans, 

Uluslararası Ticaret, Yönetim ve Bilişim.

LYS TM 2 puan türüyle öğrenci alan genel bölümler; Avrupa Birliği İlişkileri, Grafik Tasarım, Kamu Yönetimi, Moda Tasarımı, Sınıf Öğretmenliği, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler.

LYS TM 3 puan türüyle öğrenci alan genel bölümler; Hukuk Fakültesi, Psikoloji, Sosyoloji, Felsefe, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık.

TS-1 TS-2 puan türleri ile tercih edilebilecek bölümler nedir?

LYS TS 1 puan türüyle öğrenci alan genel bölümler; Sosyal Bilgiler Öğretmenliği, Özel Eğitim Öğretmenliği, Okul Öncesi Öğretmenliği, İslami İlimler, İslam ve Din Bilimleri, İletişim ve Tasarım, İletişim, İlahiyat, Coğrafya, Coğrafya Öğretmenliği, Fotoğraf ve Video, Basın Yayın, Arkeoloji ve Sanat Tarihi, Animasyon ve Oyun Tasarımı bölümleri yer almaktadır.

LYS TS 2 puan türüyle öğrenci alan genel bölümler; Yeni Medya ve Gazetecilik, Türk Dili ve Edebiyatı, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği, Tarih Bölümü, Tarih Öğretmenliği, Sinema ve Televizyon, Sanat Tarihi, Reklamcılık ve Halkla İlişkiler, Radyo, Televizyon ve Sinema Medya ve Görsel Sanatlar, Halkla İlişkiler, Görsel Sanatlar ve Görsel, İletişim Tasarımı Gazetecilik, Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Film Tasarımı ve Yönetmenliği.

DİL-1 DİL-2 DİL-3 puan türleri ile tercih edilebilecek bölümler nedir?

LYS DİL 1 puan türüyle öğrenci alan genel bölümler; Alman Dili ve Edebiyatı, Almanca Öğretmenliği, Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, Batı Dilleri/ İngiliz Dili ve Edebiyatı, Çeviri bilim/ Mütercim Tercümanlık, Dil bilim, Fransız Dili ve Edebiyatı,Fransızca Öğretmenliği, İngilizce Öğretmenliği, Turizm Rehberliği bölümleri yer almaktadır.

LYS DİL 2 puan türüyle öğrenci alan genel bölümler; Yunan Dili ve Edebiyatı, Polonya Dili ve Kültürü, Leh Dili ve Edebiyatı, Bulgarca Mütercim Tercümanlık, İtalyan Dili ve Edebiyatı, İspanyol Dili ve Edebiyatı, Eski Yunan Dili ve Edebiyatı, Bulgar Dili ve Edebiyatı, Boşnak Dili ve Edebiyatı

LYS DİL 3 puan türüyle öğrenci alan genel bölümler; Türkçe Rusça Mütercim Tercümanlık, Kırgızca Türkçe Mütercim Tercümanlık, Rus Dili ve Edebiyatı, Sinoloji, Urdu Dili ve Edebiyatı, Arapça Mütercim Tercümanlık, Farsça Mütercim Tercümanlık, Japonca Öğretmenliği, Japon Dili ve Edebiyatı, Çin Dili ve Edebiyatı, Arapça Öğretmenliği, Arap Dili ve Edebiyatı