LYS netleri nasıl yükseltilir?


LYS netleri nasıl yükseltilir?

LYS netleri nasıl yükseltilebilir? LYS, 5 farklı oturumda gerçekleştirilen her bir öğrencinin en az iki oturuma katılması gereken sınavlardan oluşmaktadır. MF, TM, TS ve DİL puan türlerinde tercih yapmayı planlayan öğrencilerin kendisi için elzem olan derslerden gerekli olanlarına katıldıkları puan türleri LYS 1, LYS 2, LYS 3, LYS 4 ve LYS 5 diye adlandırılmaktadır. MF puan türlerinden MF 1, MF 2, MF 3 ve MF 4 puan türlerinde öğrenciler 80 sorudan oluşan matematik-geometri soruları ile Fen sorularından oluşan Fizik 2, Kimya 2 ve Biyoloji 2 testlerinden sorumlu oldukları puan türleridir.

LYS netleri nasıl yükseltebilirsiniz?

TM 1, TM 2  ve TM 3 puan türleri ise LYS 1 ve LYS 3 testlerini yani 80 sorudan oluşan matematik – geometri sorularının yanı sıra 80 sorudan oluşan Türk Dili ve Edebiyatı ile Coğrafya 1 testlerinden oluşan sınavlardan sorumlu olarak hesaplanan puan türleridir.

TS 1 ve TS 2 puan türleri de sözel bölüm öğrencileri ilgilendiren LYS sınavı sonrası hesaplanan puan türleridir.

LYS netleri nasıl yükseltilir diye merak eden öğrencilerimizle işin teknik kısımlarını ve yapılması gerekenleri paylaşıyoruz. LYS konuları YGS den farklı olarak bilgi içeren konulardan oluşmaktadır. Öğrencilerimizin LYS çalışma sürecine ne zaman başladıkları, konu eksiği açısından ne durumda oldukları ve hedefledikleri bölüm LYS netlerini artırma stratejileri geliştirirken en önemli kriterler arasında yer almaktadır. Öğrencilerimizin durumlarını 3 kategoriye ayırarak LYS netlerini nasıl artıracaklarını paylaşalım.

LYS netleri yükseltmek için yapmalı?

1.kategorideki öğrencilerimiz derece yapmak isteyen ya da ilk 2000 i zorlayacak öğrencilerin yapması gerekenlerdir. Bu grupta yer alan öğrencilerimiz hali hazırda YGS konularında sıkıntısı olmayan lise hayatları boyunca zaten düzenli ders çalışmış ve son sene okullar başlamadan YGS konularını bitirmiş netleri de daha Eylül ayında yani LYS sınavlarına 9 ay süre varken fule yakın olan öğrencilerdir. Bu öğrencilerimiz okuldaki derslerde gördükleri konuları mutlaka düzenli takip etmeli LYS konu eksiklerini periyodik olarak çalıştıktan sonra tekrar etmeli ve çokça soru çözmelidirler.

2. kategorideki öğrencilerimiz ilk 15 bin öğrenci arasında yer almak isteyen öğrencilerimizdir. Bu öğrencilerimiz ortalamanın üstünde YGS konularına hakim öğrencilerdir. YGS deki eksiklerinizi kısa kısa çalışmalarla hallederken LYS çalışmalarına ara vermeksizin devam ediniz. 1. Kategorideki öğrenciler ve bu kategorideki öğrencilerin en çok dikkat etmeleri gereken ikinci kriter kesinlikle hızlı soru çözebilme tekniğine sahip olmaktır. Rakiplerinizin arasından sıyrılıp hak ettiğinizi düşündüğünüz ya da arzuladığınız başarı sıralamasına ulaşmak için konuların tamamını biliyor olmanız ya da geniş zaman diliminde soruların tamamını çözebiliyor olmak yeterli değildir. Sizin soruları hem doğru hem de hızlı çözmeniz gerekmektedir. Bilgi dağarcığınızı sürekli genişletmeli ders çalışmalara ara vermeksizin devam etmelisiniz. Sosyal aktivitelere de deşarj olmak için mutlaka zaman ayırınız. Bu sizin için olmazsa olmazlarınızdandır. Çalışmaların en önemli belirleyici kriterlerinden bir tanesi de motivasyondur. Motivasyonunuzun son kertede düşmemesi çok sıkılmamanız için ara ara programlarınıza spor faaliyetleri, sinema gibi aktiviteler koymayı ihmal etmeyiniz.

3. kategorideki öğrencilerimiz ise lise 9. 10. ve 11. sınıflarda çok ders çalışmamış YGS konularında ciddi manada eksiği olan öğrencilerin olduğu gruptur. Bu grupta yer alan öğrencilerimiz bir yandan YGS konularını bitirmeye çalışırken bir yandan okul derslerini dikkatli bir şekilde dinlemeli anlamadığı konuları ve soruları mutlaka ve mutlaka çekinmeden korkmadan öğretmenlerinde sormalıdırlar. Hedeflerinizi peyder pey yükselterek belirlemenizi tavsiye ederiz. Örneğin LYS 1 sınavında çıkacak 80 matematik – geometri sorusunun tamamını doğru çözmek değil ilk etapta 35 soru, 40 soru… şeklinde yavaş yavaş hedefinizi yükseltmelisiniz. Aksi taktirde hayal kırıklıkları motivasyonunuzu ciddi anlamda düşürecektir. Realist olmakta fayda olduğunu bilmeliyiz. Bu kategorideki öğrencilerimizin en büyük ikinci sıkıntısı kuşkusuz zaman yetmemesidir. İlk iki kategorinin altında bir çalışma temposunu kabul etmemeli kafanıza koyduğunuz hedefe emin adımlarla ilerlemelisiniz.

Tüm öğrencilere kolaylıklar ve de başarılar dileriz. Aklınıza takılan her konuda mail yoluyla bizimle iletişime geçebilirsiniz.