Programlı çalışmanın faydaları nelerdir?


Programlı çalışmanın faydaları nelerdir?

Öğrencilik hayatının başlamasıyla birlikte ders çalışmak da hayatın bir parçası oluyor ve çoğu zaman amaç sınavlardan yüksek not almak oluyor. İlkokuldan üniversiteye kadar her yaş grubundan öğrencilerin yaptıkları ortak bir hata var: sınava son dönem hazırlanmak. Bazen son gece, bazen son hafta ama hiçbir zaman dersi almaya başladıkları ilk günden itibaren değil. Son dönem çalışmak kimi zaman o günkü sınavı kurtarsa da çoğu zaman hem konunun anlaşılması zordur hem de sınavda iyi bir geri dönüş sağlamaz. Bunu okul sınavları için söylüyorum, TEOG, YGS ve LYS gibi sınavlarda son dönem çalışmak hiçbir koşulda olumlu geri dönüş sağlamayacaktır.
Öğrenciler okul sınavlarından yüksek puanlar almak için ya da lise, üniversite giriş sınavlarında iyi bir sonuç almak için programlı bir çalışma sistemine alışmalıdır. Aksi taktirde öğrenci birkaç kez günü kurtarabilir ancak hiçbir zaman yeterli bir konuma ulaşamaz. Senenin, ayın hatta haftanın başından öğrenci o dönemde ne yapması gerektiğini bilmeli bağlantılı bir şekilde yapacaklarını tasarlamalı. Son gün altı saat ders çalışmaktansa her gün bir saat ders çalışmak daha verimli olacaktır çünkü bilgilerin doğru bir şekilde uygulanabilmesi için belli bir oturma ve kavrama süresi var.

Programlı Çalışmanın Faydaları Nelerdir?

1) Bir süre önceden yapılması gerekenler tasarlandığı için eksik kalan ya da unutulan bir şey olmayacaktır.
2) Zaman daha verimli kullanılıp, derslere gerektiği kadar süre dağılımı yapılabilecektir.
3) Öğrenci yapması gereken şeyleri önceden bildiği için sosyal hayatını daha kolay düzene sokacaktır.
4) Sınav gününe az bir zaman kaldığında stres ve yetiştirme korkusu olmayacak çünkü yapılması gereken her şey günler önceden düzenlenmiş.
5) Vücut bu programa kısa süre içinde kendini alıştıracağı için programa uymak, ders çalışmak daha kolay olacaktır.
6) Programa uydukça öğrencinin motivasyonu artacaktır.
7) Konular rahatlıkla pekiştiği için sınav döneminde öğrencinin yoğun bir çalışma temposuna girmesine gerek kalmayacak, çalıştıklarını tekrar ederek iyi bir düzeye ulaşmış olacak.

Programlı Çalışmak İçin Ne Yapılabilir?

Programlı bir çalışma için programlı bir yaşam gerekiyor. Öğrencinin uyandığı, yemek yediği, uyuduğu saatler her gün aynı zamanlarda olmalı. Programlar senelik, aylık ve haftalık şekilde hazırlanabilir. Yazarak program hazırlamak her zaman daha faydalı olacaktır çünkü hem öğrencinin gözünün önünde duracak hem de unutma riskini ortadan kaldıracak. Öncelikle temiz bir kafayla o sene neler yapmanız gerektiğini ve hangi aylarda ne durumda olmak istediğinizi düşünün. Daha sonra aylara bitirmeniz gereken kitapları ya da konuları not edin. Bundan sonraki programınızı haftalık ve detaylı bir şekilde yapabilirsiniz. Günü saatlere bölerek program yapmak uzmanlar tarafından pek verimli bulunmuyor. Bunun yerine güne ders ya da konu bölmeniz daha sağlıklı olacaktır. Not ettiğiniz defterde programınıza uydukça o güne güzel bir işaret koyun ve devam edin. Kendinize hedeflerinize uygun molalar ayarlayıp her hafta düzenli olarak planınızı güncelleyin. Programınızı yetiştiremeyeceğiniz kadar ağır ya da çok kısa zamanınızı alacak kadar hafif hazırlamamaya özen gösterin.